Direktlänk till inlägg 12 november 2011

Vår by

Av lospangaby - 12 november 2011 13:32

Lospånga by beläget N5933° E01624°


Karta från 1852 med Lospånga by markerad

 

Historien om Lospånga by från forntid till dags dato.


Fornlämningar


För att få bygga en bostad eller en hel by, måste man göra grundliga undersökningar så att man inte förstör eller förändrar något kulturarv, så som t.ex fornlämningar. Inom Lospånga bys område har inga fornlämningar påträffats. Vid en specialinventering har dock tre stensträngar påträffats och en liten fångstgrop. Men vid byggnationen av Lospånga by så kom inte någon byggnad i närheten av dessa stenmurar, så ingen vidare dokumentation har gjorts av dessa.


Historik om området Namnet Lospånga by härstammar från intill liggande gården Lospånga gård. Det finns knapphändig information om när gården uppstod men man vet att det har varit ett bränneri på gården. År 1836 uppfördes det ett nytt ”Mälthus” på gården då den gamla byggnaden brann ned tre år tidigare. Tyvärr så byggdes det nya huset på den gamla grunden viket gör att man inte kan fastställa åldern på byggnaden. Man vet dock att det uppfördes någon gång på 1700-talet. Just denna information fick man från Brandförsäkringsverkets arkiv.


På Lospånga gård fanns alltså förr ett Bränneri, Brygg och Mälthus, om än i mindre skala. Dessvärre har inget gjorts för att bevara detta unika bygge, som hade ett unikt byggnadssätt och var ett av få i landet med denna byggnadsstruktur. Det har varit många vändor om att man skulle bevara denna byggnad i brukligt skick, som museum. Dessvärre har ingen kommit att stå för denna bevaring vilket medfört att huset har förfallit undan för undan.


Tidigare, som så många andra gårdar i Dingtuna socken, fanns det även på Lospånga gård soldattorp under soldattiden (före och under 1700-talet). I dessa torp bodde soldatryttare tillhörde det s.k Lifregementets Grenadjärer. Dessa torp, som nu ligger på Slittsta marker, var resident för många ryttare från Lospånga gård. Några att nämna var Berg, Löfstedt, Lostedt och sista ryttaren hette Johan Erik Karlsson Spång som var son till grenadjären Carl Lostedt. Kanske man kan förknippa dessa sista ryttare med namnet Lospånga?


Marken som byn står på är gränsen mellan två gårdar, Lospånga gård och Bullsta gård. Vidare fanns det soldattorp från Bullsta gård, som man ska kunna se spår efter och ska ligga nära dagiset och även ett uthus, som gick att spåra rester av som nu ligger under stora vägen. Vägen som går utanför Lospånga by såg heller inte förr ut som det ser ut nu. Denna väg gick rätt igenom Lospånga by och anslöt senare ut på stora vägen vid vägskälet mot Frändesta-Tibble.


Marken som byn är byggd på tillhörde två gårdar, Lospånga gård och Bullsta gård. Då denna by uppfördes mellan två gårdsmarker beslöt Initiativtagarna till detta by-projekt, att namnet Lospånga by klingade bättre än Bullsta by, som lät i det närmaste som Bullerbyn. Därav uppkom namnet på Lospånga by.


Byggnationen av Lospånga by Idén om en by i gränsen mellan tätort och lansbyggd kom från två markägare som ville starta detta projekt. Initiativtagarna var lantbrukarna Göran Vretlund, Frändesta Dingtuna respektive Tommy Gunstad, Dingtuna Prästgård. Mellan dessa markägare låg platsen som Lospånga by skulle bildas på. Bakgrunden till projektet var dels den stora omställningen inom jordbruket, och dels möjligheten som markägare att aktivt delta i genomförande och förvaltning av detta projekt.


Tanken var att bilda en by i symbios med naturen och skapa ett attraktivt alternativ till tätortsboende, med naturskönt läge, stora tomter och möjlighet till odling och djurhållning i närheten. Av denna anledning ville man spara så mycket natur som möjligt och försöka att inte förstöra marken vid byggnationen av byn. I samarbete med arkitekter från Börje Ryström, Arkitektkontor AB så bildades utformningen av dessa hus. Detta projekt lyckades och Lospånga by stod färdigt för inflyttning 1993.


Men innan detta stod färdigt så utspelade sig några kriser som kunde fått Lospånga by att falla i stöpet… Initiativtagarna slöt ett kontrakt med Borohus AB om exploateringen av Lospånga by juni 1991. Borohus AB skulle bygga dessa hus i gammaldags stil som skulle passa in i grundidén för byggnationen av Lospånga by. Dock gick Borohus AB i konkurs september 1992 och kontraktet mellan Initiativtagarna och Borohus AB sades upp. En annan byggentreprenör, Siab, kom då in och tog över efter Borohus AB och slutförde byggnationen.


Första åren ägdes byn av Lospånga by bostadsrättsförening och förvaltades av Mälardalens bostadsrättsförvaltning. Byn var byggd under slutfasen av den period då en årlig inflation om 10 % var vanlig och det var lätt att få frikostiga krediter. Allt detta ändrades under 1990-talet och den ekonomiska situationen för bostadsrättsföreningen blev ohållbar. Detta ledde till att föreningen sattes i konkurs, som så många andra bostadsrättsföreningar under denna tid. Riksbyggen gick då in och köpte fastigheten av konkursförvaltaren.


Friköp av bostadsrätter.

Under lång tid har diskussioner förts i byn om det skulle finnas möjlighet att friköpa våra hus med tillhörande fastighet. En arbetsgrupp bestående av ett antal personer tillsattes under början av 2001 för att utreda om detta var möjligt och vad det skulle kosta att genomföra ett friköp. Det visade sig att det skulle vara fullt möjligt och också en bra affär. Nu tog ett rejält arbete fart.


Flera kontakter med jurister, banker, lantmäteri och andra myndigheter inleddes. Efter ett antal möten och föreningsstämmor fanns underlag för ett friköpande. Av totalt 47 hushåll bestämde sig 15 för att friköpa sina hus. Detta genomfördes och blev klart i september 2002. I samband med att flera fastigheter blev friköpta blev också en samfällighet bildad (Lospånga by samfällighetsförening). Samfälligheten förvaltar idag vägar, VA nät, kabel-TV plus en del annat för de boende i byn.


För närvarande (början på 2005) är återigen en grupp personer involverade i att friköpa sina hus. Troligen kommer ytterligare cirka 15 fastigheter att bli friköpta under året. Detta friköp är nu genomfört och ytterligare 16 hushåll äger nu sina hem.


Nu har vi år 2011 och samtliga hushåll i Lospånga by är nu friköpta.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av lospangaby - 12 november 2011 13:29


Lospånga by - hitta hit! Vår by är belägen 2 km syd om Dingtuna i en ek- och enbacke gränsande mot ett öppet landskap. Husen och utformningen av planen har tagit största möjliga hänsyn till naturen för att möjliggöra ett naturnära boende. Tomtern...

Av lospangaby - 12 november 2011 13:26

reviderat 2011-11 Vi hoppas att du skall trivas i vår samfällighet. Samfällighetsföreningen består av fastigheten Dingtuna Prästgård 1:30. I och med att du bor i en samfällighet med gemensamma anläggningar förbinder du dig också att...

Av lospangaby - 12 november 2011 13:24

  Lospånga by omfattas av den utökade källsorteringen Komposterbart avfall (biologiskt nedbrytbart): Lämnas i sopkärl i sophuset. Endast papperspåsar får användas. Papperspåsar för detta ändamål ska finnas i sophuset. Saknas påsar...

Av lospangaby - 12 november 2011 13:20

För att hålla en hög standard på vår by har vi två stycken arbetsdagar per år då vi går runt i byn och ställer iordning saker och ting. Vårstäddagen Under denna dag ser vi till att vinterns grus efter sandning sopas undan från vägar och gångar. De...

Av lospangaby - 12 november 2011 13:13

  Förslag och motioner kan du lämna i vår märkta brevlåda på sophuset. OBS! Det är den svarta plåtlådan, den andra lådan (grön plastlåda) är till för dagisets post. Byns anläggning förvaltas av en samfällighet. Dess uppgift är att se...

Sök på sidan

Fråga ordförande

0 besvarade frågor

Tänk på

Nu när mörkret börjar krypa in i området, är det bra om vi alla kan ha så mycket belysning på som möjligt runt våra hus.

Kategorier

Senaste inläggen

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<<
November 2011
>>>

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards